Interactief portfolio

U hebt zich al aangemeld? Ga direct naar:
Birdy >
Curatr >

Of meld u aan voor een van de interactieve portfolio's.

Schoolleiders valideren schoolleiders

'Zorg altijd dat je de beste leraren krijgt. Niet om veel van hen te leren, maar om veel aan hen te kunnen vragen.' 

Erasmus

Een bijzonder citaat. Voor iedereen van toepassing maar juist voor schoolleiders zit er in dit citaat nog meer betekenis dan voor ieder ander.

Schoolleiders die kiezen voor formeel leren zullen er ongetwijfeld op letten of de aanbieder van het professionaliseringsaanbod docenten inzet waar iets van te leren valt; docenten die een verhaal te vertellen hebben dat van betekenis is voor de schoolleider. 

Maar hoe zit dat bij informeel leren? Leren in de praktijk doet iedereen altijd. Zodra u iets nieuws oppakt, hoe klein dan ook dan leert u ervan. En zelfs als u niets nieuws oppakt dan gebeurt er genoeg in de omgeving dat er voor zorgt dat u leert. Maar aan wie stelt u vragen als u informeel leert? Kunnen schoolleiders elkaars leraar zijn? Collega’s bijvoorbeeld die leidinggeven aan een school binnen dezelfde stichting of vereniging? Een collega die deelneemt aan hetzelfde netwerk? Of collega’s die zich hebben aangesloten bij een van de digitale platforms van het Schoolleidersregister PO? Wie vragen stelt aan een andere schoolleider, maakt gebruik van de expertise van de andere schoolleider en doet daar zijn voordeel mee.

Een schoolleider die zich verdiept in een casus van een andere schoolleider en hierover positief kritische vragen stelt, maakt van de andere schoolleider zijn leraar en maakt tegelijkertijd zichzelf leraar van de andere schoolleider. Dat is bij informeel leren nog belangrijker dan bij andere vormen van leren: het tilt het leren naar een ander niveau, het zorgt voor verdieping. Juist daarom is het valideren van schoolleiders door schoolleiders zo belangrijk: verdieping van het individuele leren van de betrokken schoolleiders en tegelijkertijd werken aan het versterken van de beroepsgroep door elkaar te bevragen en kritische vragen stellen. Kiest u voor informeel leren en voor afronden van een professionaliseringsthema voor valideren door andere schoolleiders? Dan zult u hier de eerste keer in gecoacht worden. De komende maanden vindt dat plaats door een coach die veel ervaring heeft met het stellen van positief kritische vragen aan leidinggevenden. Deze coach gaat op zoek naar schoolleiders met coachkwaliteiten die na een paar keer het stokje van haar kunnen en willen overnemen. 

Hoe zit het met die extra betekenis van het citaat? Als schoolleider ben je ervoor verantwoordelijk dat je de beste leraren in je team krijgt. Leer gezamenlijk met uw lerarenteam en uw leraren worden van goed steeds beter tot de beste leraren waar ook u als schoolleider weer van kunt leren. U kunt dan als schoolleider veel meer aan (en van) deze leraren vragen.

LinkedIn groep

Word lid van onze LinkedIn groep
Discussieer over stellingen en vragen of start zelf uw eigen discussie!

05.02.2016

In de publicatie Nieuwe kinderen, nieuwe kennis vinden schoolleiders maar ook hun teams handvatten vanuit de schoolpraktijk voor het vormgeven van het onderwijs aan vluchtelingenkinderen. De opvang...

03.02.2016

De factuur voor de eigen bijdrage aan het Schoolleidersregister PO is verstuurd.

01.02.2016

Het Schoolleidersregister PO stelt twee verschillende interactieve portfolio’s beschikbaar voor schoolleiders die kiezen voor de route 'Informeel leren'. Het vullen van uw portfolio is noodzakelijk...

01.02.2016

Het Schoolleidersregister PO is op zoek naar schoolleiders die deel uit willen maken van de Commissie Registratie.
De commissie komt in wisselende samenstelling maandelijks bij elkaar zodat...

25.01.2016

Om via informeel leren een thema af te ronden, laat u zien dat u door uw leerervaringen een substantiële ontwikkeling op het betreffende thema hebt doorgemaakt. Bij informeel leren wordt achteraf door...

Schoolleidersregister PO

     > Inschrijven schoolleider
     > Aanmelden bestuur
     > Inloggen op account
     > Schoolleider zoeken

Hebt u vragen? Neem dan contact op via 030-234 73 60 of via info@schoolleidersregisterpo.nl

10.02.2016

Het schoolleidersregister gaat in heel het land in gesprek met schoolleiders. Op woensdag 10 februari 2016 zijn we in Gelderland.

11.03.2016

Het schoolleidersregister gaat in heel het land in gesprek met schoolleiders. Op vrijdag 11 maart 2016 zijn we in Noord-Holland.

18.03.2016

Schoolleidersregister PO is aanwezig op het AVS-congres op vrijdag 18 maart in Nieuwegein. U kunt langskomen met al uw vragen over basisregistratie en herregistratie, over formeel en informeel leren...

13.04.2016

Het schoolleidersregister gaat in heel het land in gesprek met schoolleiders. Op woensdag 13 april 2016 zijn we in Groningen.

26.05.2016

Het schoolleidersregister gaat in heel het land in gesprek met schoolleiders. Op donderdag 26 mei 2016 zijn we in Drenthe.

Nieuwsbrief

Beeldscherm van een iMac
Ontvang onze nieuwsbrief in uw mailbox met de laatste ontwikkelingen en activiteiten