Wat je moet weten over de nieuwe beroepsstandaard

Het onderwijs, elke dag anders, dat geldt zeker ook voor jou als schoolleider. Daarom is het zo belangrijk dat jij je blijft ontwikkelen en dat wij als beroepsgroep hier met elkaar voor staan, over praten én van elkaar leren. De beroepsstandaard helpt daarbij.

Het is een kader, richtlijn, waarin staat beschreven wat een schoolleider allemaal moet kennen, kunnen en doen. Het is de basis voor professionalisering en de erkenning van ons als beroepsgroep.  

De beroepsstandaard is niet statisch maar in beweging. Een groep schoolleiders heeft onlangs samen met een wetenschapper, Peter Sleegers, de beroepsstandaard geactualiseerd. Iedereen kan nu kennis nemen van het concept.
 
Omdat de standaard er is van en voor schoolleiders, willen we jou vragen of jij je erin herkent en hoe jij vorm geeft aan de leiderschapspraktijken in jouw praktijk. De projectgroep bespreekt alle reacties en gebruikt ze om het concept te verbeteren. De geactualiseerde beroepsstandaard wordt in december vastgesteld.
 
Meer weten over de actualisatie of hoe je mee kan doen? Volg ons dan op LinkedIn. Na de zomervakantie volgt een inleidend college van Peter Sleegers en vlogs van schoolleiders. In onderstaand concept staat een beschrijving van de belangrijkste leiderschapspraktijken en kwaliteiten van leidinggevenden in het primair onderwijs.