Aspirant-registratie

Bent u een beginnende directeur of adjunct-directeur? En bent u net begonnen of gaat u beginnen met een gecertificeerde schoolleidersopleiding? Dan kunt u zich laten registreren als aspirant-RADO (minimaal niveau basisbekwaam) of aspirant-RDO (minimaal niveau vakbekwaam). Met de aspirant-registratie laat u zien dat u bezig bent uw basiskwalificaties uit de beroepsstandaard voor schoolleiders in het primair onderwijs te behalen.

Aspirant-registratie aanvragen
Eerst maakt u een account aan in het Schoolleidersregister PO. In het account voegt u een bewijs van inschrijving voor een schoolleidersopleiding toe en selecteert u de opleiding die u volgt of gaat volgen. Vervolgens kunt u de aspirant-registratie aanvragen. Nadat de Commissie Registratie een besluit heeft genomen ontvangt u hierover bericht.

Let op: De certificering van opleidingen is zes jaar geldig. Net als bij NVAO-geaccrediteerde opleidingen volgt na zes jaar, op verzoek van het opleidingsinstituut, een nieuwe beoordeling van de opleiding. Om als schoolleider te kunnen registreren met één van deze opleidingen, moet het diploma uitgegeven zijn op een datum voor het verstrijken van de certificering. 

Staat u niet ingeschreven voor een schoolleidersopleiding?
Dan kunt u zich niet registreren als aspirant. Er zijn wel andere manieren (bijvoorbeeld een assessment, EVC of IDW traject) om aan te tonen dat u beschikt over de basiskwalificaties van het beroep schoolleider, zodat u zich kunt registreren. Regel dit zo snel mogelijk: u bent registratieplichtig vanaf het moment dat u benoemd bent als schoolleider. Lukt dit niet direct? Vanaf het moment van aanstelling heeft u hiervoor 6 maanden de tijd.