Kenniskringen

Schoolleiders gaan zélf over de inhoud van de kennisbasis.
Om de kennisbasis actueel te houden organiseert het Schoolleidersregister PO kenniskringen.

Een kenniskring bestaat uit tien tot twintig schoolleiders die onder begeleiding van een onderzoeker een bepaald thema onderzoeken. Welke thema’s aan bod komen bepalen de schoolleiders zelf. Het register vraagt schoolleiders met suggesties te komen.

De kenniskringen ontsluiten kennis op een bepaald thema en gieten dit in een handzame vorm, zodat schoolleiders die kennis kunnen gebruiken in hun beroepspraktijk. Door de kenniskringen worden zo nieuwe professionaliseringsthema’s ontwikkeld of bestaande thema's geactualiseerd.

De bevindingen rond het thema worden verwerkt in een overzichtsartikel dat wordt opgenomen op de website van het Schoolleidersregister PO. Naast dit artikel maakt iedere kenniskring een digitaal magazine met interviews met wetenschappers, experts en practitioners. Dat mag overigens ook een animatie of een film zijn. Tot slot stelt iedere kenniskring een presentatie samen waarmee de schoolleiders die aan de kenniskring deelnemen op scholen hun bevindingen over het thema kunnen toelichten en erover in discussie kunnen gaan. Bij al deze producties (overzichtsartikel, digitaal magazine/animatie/film en presentatie) zorgt het Schoolleidersregister PO voor ondersteuning.

Ondersteuning door Schoolleidersregister PO
Het Schoolleidersregister PO coördineert de kenniskringen. Dit houdt in dat het register per kenniskring zorgt voor een gekwalificeerde begeleider die de inhoud en de voortgang bewaakt. Ook is er een overall coördinator, die zorgt dat er lijn zit in de kwaliteit van alle kenniskringen. Bovendien ondersteunt het register de kenniskringen bij het schrijven of redigeren van hun overzichtsartikelen en/of de productie van een animatie of film en biedt het schoolleiders de mogelijkheid een training in presentatievaardigheden te volgen.

Kenniskringen: feiten en cijfers

 • Aantal kenniskringen: minimaal twee per jaar
 • Aantal deelnemers: 10-20
 • Aantal begeleiders per kenniskring: 1
 • Doorlooptijd kenniskring: 12-18 maanden
 • Aantal bijeenkomsten: 8 of 9, in onderling overleg
 • Locatie bijeenkomsten: in overleg met deelnemende schoolleiders
 • Totale geschatte tijdsinvestering voor schoolleiders: 80-100 uren
 • Inschrijfgeld: niet van toepassing

Schoolleiders kunnen deelname aan een kenniskring inzetten voor hun herregistratie.

In april 2024 zijn twee nieuwe kenniskringen gestart:

 • Kenniskring ‘Onderzoeksmatig werken’ onder leiding van Loes van Wessum.
  Lees het interview.
 • Kenniskring ‘Basisvaardigheden’ onder leiding van Hans van Dael i.s.m. Peter Sleegers.
  Lees het interview.

Interesse in deelname aan een kenniskring?
Stuur een e-mail naar info@schoolleidersregisterpo.nl of bel (030) 234 73 60.