Ethisch leiderschap

Schoolleiders over ethisch leiderschap
Als schoolleider weet je wat de opdracht is die de samenleving heeft gegeven aan de school. Je bent je bewust van wat je beroep als schoolleider inhoudt en je wilt dat leerlingen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Je hebt oog voor het succes, de mogelijkheden en het welzijn van alle betrokkenen binnen de school en andere belanghebbenden. Je geeft ze allemaal een stem en luistert naar alle perspectieven. Dagelijks ondervind je hoe moeilijk het is de ideale situatie voor iedereen voor elkaar te krijgen. Je moet keuzes maken. Met beperkte middelen en tegengestelde belangen.

Waar ligt voor jou de grens waar je niet overheen gaat en waarom ligt die daar?
Kies je ervoor om die leerling met problematiek op zoek naar een passende school toe te laten als je weet dat de leraar van de groep waar deze leerling deel van moet uitmaken al maanden op zijn tenen loopt? Geef je de leraar die niet meewerkt aan het samen ontwikkelen van lessen en elkaars lessen observeren een tweede kans of is het toch beter afscheid te nemen? Verdiep je je in de ernst van een situatie van een leerling met een moeilijke thuissituatie en wanneer kom je in actie? Dagelijks heb je te maken met dit soort afwegingen. Hoe maak jij dit soort keuzes?

De achterkant van het gelijk
Zes groepen schoolleiders zijn de uitdaging aangegaan en bespreken in de stijl van het TV-programma ‘De achterkant van het gelijk’ onder leiding van Gyzlène Kramer-Zeroual hoe zij omgaan met ethische vraagstukken die ze in hun dagelijkse praktijk tegenkomen.

Handreikingen voor ethisch handelen
Met alle input die we zo verzamelen gaan schoolleiders samen met onderzoekers op het terrein van ethiek en leiderschap aan de slag om te komen tot handreikingen voor ethisch handelen voor de beroepsgroep van schoolleiders in het primair onderwijs.

Uitzendingen terugkijken 
Met onderstaande linkjes kun je de afleveringen terugkijken.

Luister je liever naar een podcast? Klik dan op onderstaande link: