Uitzendingen: schoolleiders over ethisch leiderschap

Als schoolleider weet je wat de opdracht is die de samenleving heeft gegeven aan de school. Je bent je bewust van wat je beroep als schoolleider inhoudt en je wilt dat leerlingen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Je hebt oog voor het succes, de mogelijkheden en het welzijn van alle betrokkenen binnen de school en andere belanghebbenden. Je geeft ze allemaal een stem en luistert naar alle perspectieven. Dagelijks ondervind je hoe moeilijk het is de ideale situatie voor iedereen voor elkaar te krijgen. Je moet keuzes maken. Met beperkte middelen en tegengestelde belangen.

Waar ligt voor jou de grens waar je niet overheen gaat en waarom ligt die daar?

Kies je ervoor om die leerling met problematiek op zoek naar een passende school toe te laten als je weet dat de leraar van de groep waar deze leerling deel van moet uitmaken al maanden op zijn tenen loopt? Geef je de leraar die niet meewerkt aan het samen ontwikkelen van lessen en elkaars lessen observeren een tweede kans of is het toch beter afscheid te nemen? Verdiep je je in de ernst van een situatie van een leerling met een moeilijke thuissituatie en wanneer kom je in actie? Dagelijks heb je te maken met dit soort afwegingen. Hoe maak jij dit soort keuzes?

Per aflevering gaan vijf collega-schoolleiders met elkaar in gesprek over ethische dilemma’s in de stijl van het TV-programma ‘De achterkant van het gelijk’. Iedere aflevering duurt een uur. Onder de deskundige begeleiding van Gyzlène Kramer-Zeroual bespreken zij herkenbare casuïstiek.

Het programma staat onder redactie van een aantal experts, die de afleveringen voorbereiden en uiteindelijk samenvatten tot handreikingen voor ethisch handelen voor de beroepsgroep van schoolleiders in het primair onderwijs.

Meld je aan en ontvang in september een link om de afleveringen te volgen en op te reageren.

De uitzendingen zijn van 16.00-17.00 uur op onderstaande data:

Aflevering 1: 16 september 2021
Aflevering 2: 30 september 2021
Aflevering 3: 14 oktober 2021
Aflevering 4: 4 november 2021 
Aflevering 5: 18 november 2021
Aflevering 6: 2 december 2021