Veelgestelde vragen nieuwe register

Het register is in een nieuw jasje gestoken en de herregistratiecriteria zijn flexibeler geworden. De meeste schoolleiders weten hun weg goed te vinden, soms is extra uitleg gewenst. Daarom delen we graag de meest gestelde vragen met jullie:

Ik heb 100 punten aan goedgekeurde activiteiten, waarom ben ik nog niet geherregistreerd?

Als de herregistratiewaarde van jouw geverifieerde professionaliseringsactiviteiten 100% is kun je de herregistratie aanvragen. Dit is een aparte handeling in het register: in je persoonlijke account klik je op tabblad ‘Professionaliseren’ in het welkomstblok op de knop 'herregistratie aanvragen'.

Jouw herregistratieaanvraag wordt naar de Commissie Registratie verzonden. De Commissie Registratie beoordeelt jouw aanvraag. De Commissie bestaat uit schoolleiders die deze taak vervullen naast hun reguliere werk. Zij behandelt maandelijks honderden aanvragen waarover zij een keer per maand besluiten neemt. Je ontvangt zo spoedig mogelijk maar uiterlijk binnen twee maanden na jouw aanvraag bericht.

Ik heb een certificaat behaald, en nu?

Voer dit certificaat zo snel mogelijk op in je account in het register. Op het dashboard in het register is jouw voortgang dan goed te zien. Zodra je 100 punten hebt verzameld, kun je jouw herregistratie aanvragen*. Vraag dit uiterlijk twee maanden voor het verstrijken van de herregistratiedatum aan. Je vindt de indiendatum in je registeraccount. De Commissie Registratie kan jouw herregistratie-aanvraag dan behandelen vóór de herregistratiedatum verstrijkt.
*Dashboard: Professionaliseren -> Mijn ontwikkeling -> 100% Geverifieerde activiteiten (groene balk)

Hoe kan ik een certificaat uploaden voor mijn herregistratie?

Voor het uploaden van een certificaat doorloop je twee stappen nadat je bent ingelogd in je persoonlijke account:

  1. Tabblad ‘Catalogus’ -> zoek de activiteit op van het behaalde certificaat -> klik op de blauwe knop ‘Voeg toe aan mijn activiteiten’
  2. Tabblad ‘Professionaliseren’ -> klik bij ‘Mijn activiteiten’ op ‘Toon meer’ bij de toegevoegde activiteit -> klik op ‘Bewijsstuk(ken) beheren’ > voeg bewijsstuk toe -> klik op blauwe knop ‘Activiteit indienen’

Waarom staat mijn opleiding niet in de catalogus?

In de catalogus in het register vind je alle professionaliseringsactiviteiten waar vooraf punten aan zijn toegekend. 

Heb je je op een andere manier ontwikkeld of wil de aanbieder de cursus niet laten opnemen in het register? Dan wordt de herregistratiewaarde van jouw ontwikkeling achteraf vastgesteld. Er zijn twee manieren, waarvan je de aanbieders ook in de catalogus terugvindt:
- je licht jouw ontwikkeling toe aan een van de gecertificeerde professioneel beoordelaars.
- je kiest voor een waarderingsgesprek met twee andere schoolleiders. In dit document lees je hoe ‘schoolleiders waarderen schoolleiders’ in zijn werk gaat.
Het certificaat dat je behaalt kun je vervolgens uploaden t.b.v. je herregistratie.

Alles wat aantoonbaar heeft bijgedragen aan jouw ontwikkeling kun je meenemen voor je herregistratie. Vind je jouw professionaliseringsactiviteit niet terug in de catalogus van het register? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Ik ben begonnen als (adjunct-)directeur maar ik heb nog geen kwalificatie. Hoe kan ik mij registreren?

Ben je een beginnende directeur of adjunct-directeur? En volg je (binnenkort) een gecertificeerde schoolleidersopleiding? Dan kun je je laten registreren als Aspirant-RADO of Aspirant-RDO. Maak een account aan in het register en vul de gegevens bij de tabbladen ‘Mijn gegevens’, ‘Overeenkomsten’ en ‘Kwalificaties (blauwe knop ‘Kwalificatie toevoegen’)’ in. Hiervoor heb je je bewijs van inschrijving van de schoolleidersopleiding nodig.

Sta je niet ingeschreven voor een schoolleidersopleiding? Dan kun je je niet registreren als aspirant. Er zijn wel andere manieren (bijvoorbeeld een assessment, EVC of IDW traject) om aan te tonen dat je beschikt over de basiskwalificaties van het beroep schoolleider, zodat je je kunt registreren. Regel dit zo snel mogelijk: je bent registratieplichtig vanaf het moment dat je benoemd bent als schoolleider. Lukt dit niet direct? Vanaf het moment van aanstelling heeft u hiervoor 6 maanden de tijd.

Hoe zit het nu met de thema’s?

In het verleden koos je voor de herregistratie drie verschillende thema’s waarop je je ging ontwikkelen. Die eis is losgelaten. Alle thema’s zijn nu opgeknipt in kleinere deelgebieden. Je kunt je nu helemaal verdiepen in één specifiek thema. In principe is iedere ontwikkeling die je als schoolleider doormaakt van waarde.

Heb je vragen over het starten of juist stoppen als schoolleider of over de basis- en herregistratie?

Check ‘(Her)registreren-doe-je-zo’