Schoolleiders PO melden zich aan voor een kenniskring

Het onderwijs is volop in beweging. Zo zijn er in de media momenteel veel berichten over het thema kansenongelijkheid in relatie tot de coronacrisis. Ongelijke kansen worden pijnlijk zichtbaar in tijden als deze. Ook hebben schoolleiders het belang van samenwerken in een netwerk mogen ervaren nu leerlingen maar een deel van de week op school zijn.  

Het schoolleidersregister PO organiseert voor het komend schooljaar kenniskringen. In september start de kenniskring kansenongelijkheid. Daarnaast staat de kenniskring met het thema ‘De school in een netwerksamenleving’ op de planning.

Waarom een kenniskring
Schoolleiders gaan zélf over de inhoud van hun kennisbasis. Hierbij is het uiteraard van belang om deze actueel te houden. Daarom organiseert het Schoolleidersregister PO kenniskringen, zodat schoolleiders hier daadwerkelijk zelf mee aan de slag kunnen gaan.

De opzet van een kenniskring
Een kenniskring bestaat uit tien tot twintig schoolleiders die onder begeleiding van een expert een bepaald thema onderzoeken. De kenniskringen bundelen de kennis op het thema en gieten dit in een handzame vorm, zodat schoolleiders die kennis kunnen aanwenden in hun beroepspraktijk.

De bevindingen worden onder andere verwerkt in een overzichtsartikel dat wordt opgenomen op de website van het Schoolleidersregister PO. Naast dit artikel maakt iedere kenniskring een digitaal magazine met interviews met wetenschappers, experts en practitioners. Dat mag overigens ook een animatie of een film zijn. Tot slot stelt iedere kenniskring een presentatie samen waarmee de schoolleiders die aan de kenniskring deelnemen op scholen hun bevindingen over het thema kunnen toelichten en erover in discussie kunnen gaan. Bij al deze producties (overzichtsartikel, digitaal magazine/animatie/film en presentatie) zorgt het Schoolleidersregister PO voor ondersteuning.

  • Aantal deelnemers: 10-20 (bij beide kenniskringen is nog ruimte om deel te nemen)
  • Begeleider kenniskring 'Kansenongelijkheid': Linda van den Bergh
  • Begeleider kenniskring 'De school in een netwerksamenleving': Peter Sleegers
  • Doorlooptijd kenniskring: 12-18 maanden
  • Aantal bijeenkomsten: 8 of 9, in onderling overleg
  • Locatie bijeenkomsten: in overleg met deelnemende schoolleiders
  • Totale geschatte tijdsinvestering voor schoolleiders: 80-100 uren
  • Inschrijfgeld: niet van toepassing

De startbijeenkomst van de kenniskring kansenongelijkheid vindt plaats op donderdag 17 september van 19:00-21:30 uur in Bilthoven. Kijk hier voor meer informatie en interesse in deelname.